Halusin tehdä eilen jotain kasvisruokaa ja Tammen Meidän keittokirjasta löysin ohjeen ratatouilleen, jota varten lähdinkin heti ostamaan kaupasta ainekset. Harmikseni lähikaupasta olivat paprikat loppuneet, joten ei auttanut muu kuin mennä vielä toisen kaupan kautta. Ja onneksi sieltä löytyi juuri sopiva määrä paprikoita. :) Tätä ruokaa keiteillessä keittiöön tuli ihana tuoksu enkä olisi millään malttanut odottaa sen valmistumista! Onneksi odottaminen oli sen arvoista ja ratatouille maistui ihanalta. :) Söin sitä riisin kanssa, mutta varmasti jokin liharuoka olisi sopinut tuohon kylkeen. Tein allaolevasta ohjeesta puolet, mutta laitan tähän kuitenkin ihan alkuperäisen ohjeen! 

Ratatouille (4-6 annosta)

4 paprikaa
2-3 sipulia
300-400 g kesäkurpitsaa ja/tai munakoisoa
6-7 tuoretta tomaattia + ½ dl vettä tai n. 400g murskattuja tomaatteja
2 rkl öljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
1-2 tl sokeria tai hunajaa
2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa
mustapippuria
puristettua sitruunanmehua
½ dl persiljaa

Halkaise paprikat, poista siemenet ja suikaloi paprikat. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele kesäkurpitsat ja/tai munakoisot. Leikkaa tuoreet tomaatit paloiksi.

Kuumenna öljy padassa. Kuullota ensin sipulit ja paprikat. Sekoita joukkoon muut kasvispalat, murskatut tai tuoreet tomaatit ja vesi. Lisää myös kuorittu, murskattu valkosipuli, laakerinlehti ja sokeri tai hunaja. Keitä ensin kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 min, sitten n. 10 min ilman kantta kovemmalla lämmöllä, niin että höystö kiehuu kokoon ja sakenee. 

Lisää yrtit keittoajan lopulla. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla puristettua sitruunanmehua. Sekoita höystöön ennen tarjoamista silputtu persilja. 

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä riisin, pastan, valkoisten papujen, linssien tai kikherneiden kanssa tai paistettujen kala-, kana- tai liharuokien lisukkeena.