Teinhän minä viime viikolla makeankin kakun synttäreilleni. ;) Sen päälle kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa vaahtokarkkitaikinaa. Taisin ostaa huonoja vaahtokarkkeja, kun jouduin työstämään tuota taikinaa vaikka kuinka kauan. Alkoi jo usko loppua kesken, mutta kyllä siitä sitten lopulta tuli ihan ok. Ja sain sen vieläpä ehjänä kakun päälle, jee! :D Ohje on Kinuskikissalta suoraan otettu. Niin ja itselläni meni ihan kokonainen paketti tuota tomusokeria, joten kannattaa varautua ja ostaa varmuuden vuoksi parikin pakettia tomusokeria tätä koitosta varten. :P

300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä
(esim. pastaväriä)

Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n. 2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.  (Värin sekoittamisen edetessä massa saattaa jäähtyä ja alkaa muuttua sitkeäksi. Siirry silloin seuraavaan vaiheeseen – voit jatkaa värjäämistä samalla, kun vaivaat taikinaan tomusokeria.) 

Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista. (Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Liian kova taikina on hankala kaulittava ja sitkeä syötävä. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa (kun nostaa mötikän kämmenelle, se valuu reunoilta hitaasti alaspäin), mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu. Jos taikina muuttuu murenevaiseksi tai paksuksi ennen aikojaan (tomusokeria vielä reippaasti jäljellä) laita se hetkeksi mikroon. Lämmetessään taikina pehmenee ja vaivaaminen helpottuu.) Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (muutoin koristeet voivat kutistua). Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa. 

Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois (marsipaani)veitsellä painaen (ei vetäen!).

Voit myös muovailla taikinasta koristeita ja antaa niiden kovettua huoneenlämmössä.

Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa.