Tein ensimmäistä kertaa elämässäni ihan itse munkit vapuksi. Yleensä olen maistellut lähinnä äidin munkkeja ja korkeintaan auttanut taikinan syömisessä ;) Nyt kuitenkin päätin ryhtyä toimeen ja munkkeilemaan! Ystäväni oli minua auttamassa ja muotoilimme mitä hienoimmat munkit! :D Todella hauskaa oli näitä yhdessä tehdä ja munkit näyttivät...no munkeilta :P Halusin kokeilla myös parin suklaamunkin tekoa. Niitä ei sokeroitu ollenkaan vaan ne saivat päälleen kuorrutteen sulatetusta suklaasta (maitosuklaata ja hieman tummaa suklaata) sekä sisälleen vaniljakreemiä. Nam! Ja tietenkin nämä normisokerimunkitkin olivat erityisen nam :) Ohjeen olen ottanut Kinuskikissalta, omiin munkkeihin lisäsin tosin _yllättäen_ vaniljasokeria.. Tässäpä teille oivien munkkien ohje!(saimme tällä tehtyä 15 munkkia)

Taikina:

100 g voisulaa
2 ½ dl maitoa
½ pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:


n. 750 g munkkirasvaa (itselläni oli tosin käytössä vain 500 g ja riitti ihan hyvin)

Pinnalle:

sokeria


Sulata rasva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola, vaniljasokeri ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se noin 15 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.

Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, leivo taikinanpalasta peukalon paksuinen pötkö (esimerkkipaksuus 1,5 cm ja -pituus 28 cm). Nipistä saumakohta tiukasti umpeen kummaltakin puolelta rinkilää. Sisäaukon suuruus on oltava tässä vaiheessa 5-6 cm. Nopeampi keino tehdä rinkilöitä on tökätä pullan läpi sormi ja heiluttaa sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi (tällä tavalla rinkilöistä ei ehkä tule aivan yhtä kauniita ja tasapaksuja, mutta toisaalta ei ole vaaraa saumakohdan ratkeamisesta).

Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

Laita laakeaan (teräs/valurauta)kattilaan rasvaa sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy alkaa “liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on kauniin ruskea, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Rinkilät voit onkia öljystä myös haarukalla.

Pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan. Voit myös laittaa sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle.

Tarjoile siman kanssa ja nauti vapusta! :>

Kiitoksia vain Kinuskikissalle hyvistä ohjeista :)

Suklaamunkkien päällä on Ranskan tuliaisia, ihania suklaalta tuoksuvia strösseleitä.

Kiitoksia Mare! ;)


Tämän postauksen kautta haluan toivottaa kaikille oikein...

ILOISTA VAPPUA! :)