Tämän ohjeen sekä ruoasta kuvan on ottanut tällä kertaa oma, rakas avomieheni! =) Let the devil himself do the talking ;)


Henskiksen Hekumallisten Herkkujen parissa seikkailee jatkuvasti allekirjoittanut, eli hänen avomiehensä Janne. Sain luvan fiitata täällä yhdellä niistä harvoista, eli yhden käden sormilla laskettavista olevista bravuureistani, lasagnellani. Virallinen nimi olkoon helppo, suhteellisen edullinen, mutta varsin makoisa lasagne!

 

400g grammaa jauhelihaa (sika-nauta kelpaa hyvin hinnasta huolimatta, koska itse maustaminen ja muu höystäminen luovat maun)

2 dl Pirkan/Rainbown/Eldoradon chili- tai valkosipulitomaattimurskaa, oman maun mukaan.

2dl normaalia ruokakermaa.

Noin neljä-viisi ruokalusikallista tuore- tai sulatejuustoa

Hieman vehnäjauhoja

Pari tilkkaa rypsiöljyä

Pari kourallista juustoraastetta, ratkaiseva tekijä määrässä on vuoan koko.

Yllätys, yllätys, lasagnelevyjä. Merkillä ei ole väliä.

 

Ensiksi toki uuni lämpiämään, 225 asteeseen, ja kastikkeen valmistukseen. Aivan standardikokoinen paistinpannu on liian pieni, koska kastiketta tulee reilusti, eikä sitä ole mukavaa alkaa myöhemmin jynssäämään hellan levyiltä. Jauhelihan maustan ruskistuksen yhteydessä ripauksella Santa Marian tacomausteetta, jauhelihamaustetta ja grillausmaustetta. Mikäli lisään lihan ruskistuttua valkosipulitomaattimurskaa, laitan sekaan ruskistusvaiheessa hieman chilijauhetta, mutta tämä ei toki ole välttämätöntä, mikäli ei pidä mahdottoman mausteisesta ruoasta. Itse taas pidän/pidämme.

Jauhelihan ruskistuttua joukkoon lisätään siis purkki tomaattimurskaa ja vaikkapa jo tässä vaiheessa purkki kermaa (tuo kastikkeeseen täyteläisyyttä), jonka jälkeen kastiketta sopii sekoitella tasaiseksi vaikkapa vispilällä. Sekä tomaattimurska että kerma ovat oletettavasti jääkaapista otettuja ja kylmentävät koko seosta, joten tovin odottelun jälkeen kastike alkaa jälleen kiehua.

Tässä vaiheessa sinne tänne pannun reunoille vuollaan reiluja kimpaleita tuorejuustoa rasiasta ja annetaan niiden sulaa hetken aikaa, kunnes sopii taas vispilöidä. Itse suosittelen vaikkapa Creme Bonjourin Taco-tuorejuustoa tai Pirkan valkosipulilla höystettyä sulatejuustoa. Oman maun mukaan – vaihtoehtoja löytyy kaupan hyllyltä rutkasti! Hetken aikaa sulattamatta tuore- tai sulatejuustoa on luonnollisesti hankalampi saada sekoittumaan joukkoon tasaisesti. Itselläni kastike on melko vetelää tässä vaiheessa, vaikka osa nesteestä haihtuukin uunissa. Tämän vuoksi tapana on ollut lisätä tässä vaiheessa puolisen kourallista vehnäjauhoja tasaisesti ja mahdollisimman hienojakoisesti ripoteltuna ja sen paakkuuntumisen estämiseksi tässä vaiheessa on syytä käyttää jälleen vispilää sekoittamiseen.

Vuoka kannattaa toden totta voidella öljyllä ennen ainesten lisäämistä, jotta tiskaaminen kävisi helpommin. Ensimmäinen kerros vuoan pohjalle on kastiketta. Muista arvioida kerroksen paksuus vuoan pinta-alan mukaan. Liian suureen vuokaan tämän ohjeen mukainen kastikemäärä on liian pieni ja sitä tulee kuhunkin väliin hieman liian pieni kerros, koska kastiketta ja levyjä laitetaan vuoron perään siten, että sekä pohjimmainen että päällimmäinen kerros on nimenomaan kastiketta. Oheisessa esimerkkikuvassa valitsin kenties jonkun verran liian suuren vuoan, mutta levyt kypsyivät silti aivan oivallisesti.

Lopuksi päälle ripotellaan juustoraastetta ohuehko kerros siten, että mieluiten koko pintakerros peittyy. Uunissa koko komeus saa olla noin puolisen tuntia ja pienen jäähdyttelyn jälkeen ei muuta kuin herkuttelemaan!