Ja tässä itse syntymäpäiväkakku! Koristeet vaahtokarkkimassan päälle tein sokerimassasta. Kakun reunalle tein letin lakritsi-Snörestä. Idean sain SuklaaSammakon blogista, jossa Snörestä oli tehty nyörejä. Pohjan ohjeen otin taas kerran Kinuskikissalta! :D Tosin muutin sen neljän munan kakuksi, sillä tein kakkuni 20 cm:n irtopohjavuoassa.

Tumma sokerikakkupohja

4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
sokeria
n. ½ dl kaakaojauhetta
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka halkaisijaltaan n. 20 cm (laitoin pohjalle varmuuden vuoksi palan leivinpaperia). Ota esille kaksi saman kokoista lasia. Riko munat toiseen lasiin. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria. Kaada sokeri kulhoon. Mittaa tyhjentämääsi lasiin edelleen munien kanssa yhtä paljon jauhoja. Laita lasin pohjalle n. ½ dl kaakaojauhetta. Mittaa loput jauhot siten, että vehnäjauhoja tulee 50-75 % ja loput perunajauhoja. Laita päälle 1½ tl leivinjauhetta ja sekoita lusikalla jauhot keskenään.

Kaada munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa hyväksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun kuvio jää hetkeksi pinnalle näkymään. Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Tee sekoittaminen varovaisesti: hidas liike ja nuolijan liikuttaminen mahdollisimman vaakatasossa. Kaada vuokaan ja hölskytä pari kertaa ylös alas (ilmakuplat pois). Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30-35 min. Kakku on valmis, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Kun kakku on jäähtynyt, leikataan se varovasti kolmeen osaan. Itse käytin kakun täyttämisessä hyödyksi irtopohjavuoan reunaa, johon olin laittanut lisäksi reunakalvon, joka tulikin tarpeeseen, sillä kakku nousi yli vuoan. :) Laitoin kakun suoraan kakkupaperin ja -lautasen päälle, jottei minun tarvisi enää siirrellä sitä seuraavana päivänä. Eli irtopohjavuoan reunan sisään laitetaan kakun pohja, joka kostutetaan esim. vaniljamaidolla. Tämän päälle lemon curdia ja suklaatäytettä. Tämän päälle tulee kakun keskiosa, joka myöskin kostutetaan ja jonka päälle laitetaan lemon curdia ja suklaatäytettä. Lopuksi päälle laitetaan kakun päällysosa, joka kostutetaan. Kakku siirretään jääkaappiin ja annetaan olla siellä mielellään seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä otetaan kakun ympäriltä pois irtopohjavuoka + reunakalvo. Kakku päällystetään kermavaahdolla. Kakun alle voi laittaa leivinpaperisuikaleita, jotta kakkupaperi ei likaannu. Sitten kakun päälle laitetaan vaahtokarkkitaikinaa. Taikinaa jää muuten aika paljon ylikin, josta voi halutessaan tehdä vaikka koristeita. Tai sitten pienentää ihan vähän taikinan aineksia.

Kakun koristelin sokerimassasta tekemälläni "kukkasella" sekä pallukoilla, jotka olin tehnyt paria päivää aikaisemmin.

Kuvaa kakun sisältä. Voin sanoa, että kyllä oli todella hyvää, vaikka itse sanonkin! ;D Kerrankin onnistuin tämäntyyppisen kakun teossa, vaikka pelkäsin kaiken päättyvän suuren katastrofiin... :D Mutta kyllä oli tämän kanssa tekemistäkin! Onneksi synttärit ovat vain kerran vuodessa. ;)