Viime viikolla päätin aloittaa blogissani tällaisen eksoottisiin hedelmiin tutustumispostaussarjan. :D No päivittämiset ovat nyt jääneet vähän vähemmälle viime päivinä, mutta yritän nyt kovasti petrata vähän tässä asiassa. :) Ensimmäisenä tutustumme vähän tarkemmin mangoon! Hävettää myöntää, mutta en ole koskaan itse käsitellyt tuoretta mangoa. :/ Mango onkin tullut tutuksi lähinnä lasten sosepurkeista. =D Ja vähän harmittaa, että miksen ole ennemmin älynnyt tuoreeseen mangoon tutustua... Sillä makuhan on sata kertaa parempaa kuin säilykemangoissa! En osaa makua kuvailla sen kummemmin kuin että mangoltahan tuo maistuu, heh. Ei tietenkään ihan niin makealta kuin tölkeissä tulevat mangoviipaleet, mutta parempi melkeinpä niin. :)

1298299974_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Intiasta kotoisin oleva mango on tropiikkisten alueiden viljellyin puu. Lajikkeita on useita satoja.

Mangoa pidetään yhtenä tärkeimmistä trooppisista hedelmistä. Mangopuu voi kasvaa jopa 40 metriä korkeaksi ja hyvin tuuheaksi. Puu tuottaa kaksi satoa vuodessa kuuden vuoden iässä ja siitä 40 seuraavaa vuotta.

Mangon hedelmät riippuvat kypsinä oksien alla, joten ne on melko helppo poimia. Hedelmät ovat lisäksi hyvin isoja. Suurimmat voivat painaa jopa pari kiloa, vaikka meille tuotavat mangot painavat vain 200-400 g. Kaikki mangolajikkeet eivät kestä kuljetusta.

Mangon ulkopinta voi olla vihreä, keltainen, punainen, kaikkia näitä tai jotain niiden väliltä.

1298300068_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hedelmämalto on voimakkaan keltainen ja sisältääkin A-vitamiinin esiastetta eli karoteenia. Mangon voi syödä helpoimmin halkaistuna ja suoraan lusikalla kuoresta kovertaen.

Mangot joudutaan meillä myymään joskus hiukan raakoina, jolloin niiden maku on hieman tärpättimäinen. Kypsänä maku mietonee samalla, kun hedelmä itse pehmenee. Kypsässä mangossa on voimakas, tunnistettava tuoksu. Kypsän hedelmän tunnistaa myös painelemalla, sillä kuori antaa hieman periksi. Raaka mango kypsyy kotona parhaiten huoneenlämmössä muovipussissa. Kypsänä se säilyy jääkaapin vihanneslokerossa lähes kaksi viikkoa. Mango tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Mangoa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

1298300181_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hedelmälihan keskellä on vaikeasti irtoava iso siemen, jossa on kuitua pinnassa. Mangon siementä ja kuorta ei syödä.

1298300032_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leikkaa kypsä mango pitkittäin molemmin puolin kiveä. Kuori ja leikkaa kiveen jäänyt loppu hedelmäliha huolella irti. Ruuduta hedelmälihat kuoressaan ja käännä kuoret kuperaksi. Irrota kuutiot kuoresta pienellä terävällä veitsellä suoraan kulhoon. Kuutioi loput hedelmälihat.

1298300131_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mango on herkullista sellaisenaan, hedelmä- ja ruokasalaateissa, jälkiruoissa ja juomissa. Se sopii myös hyvin liha- ja linturuokiin. Mangoa myydään niin tuoreena, säilöttynä kuin pakastettunakin. Siitä tehdään soseita, chutneyta ja hilloja. Mango sopii myös aterian alkupaloiksi savulohen tai kinkun kera.

Kursivoidut tekstit otettu Yhteishyvästä ja Kasvikset.fi:stä. Ja itsehän muuten laitoin mangoa hedelmäsalaattiin! :-)