1290108663_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mentiin miekkosen kanssa kihloihin ja pidettiin pienimuotoiset yllätyskahvittelut, joihin väsäsin tämän kinuskikakun. :) Se on ollut jo pitkään must do-listallani ja nyt sen vihdoin ja viimein tein! Täytyy kyllä myöntää, että en ole tällaisissa kakuissa kovinkaan kätevä käsistäni, enemmänkin ne juustokakut on meikäläisen mieleen. :P Mutta tulihan tästä onneksi hyvää, vaikka pohjan kanssa ongelmia olikin... Kinuskikissalla on muuten hyvät ohjeet kinuskikakun tekemiseen ja sieltähän minäkin kävin taas apua hakemassa. :)

Niin ja siitä pohjasta vielä, tein tumman sokerikakkupohjan neljästä munasta. Ja hoopo kun olin, niin seurasin ohjetta vähän huonosti enkä muistanut vähentää leivinjauheen määrää, vaan lykkäsin sen 2 teelusikallista taikinaan niin kuin tuolla lukee. Ja voi miten pohja kohosikaan uunissa niin että taikinaa löytyi jo uuninkin pohjalta! :D Kaiken hyvän lisäksi kun kumosin kakun, se irtosikin vain puoliksi pois vuoastaan. :O Mielestäni olin kyllä voidellut ja korppujauhottanut vuoan hyvin, mutta nähtävästi se ei sitten ollutkaan riittävästi. :/ Meinasin tehdä jo kokonaan uuden pohjan, mutta päätinkin antaa olla ja kasasin kakun niine päivineen. Väliin laitoin sulatetuista mansikoista ja sokerista tehtyä sosetta. Päällä siis itse tehtyä kinuskia ja vispikermaa + hasselpähkinärouhetta sivuilla. Kukat ovat kaupasta ja kultaiset pallukat voitin joskus Kakkusankareiden arvonnasta. :P

Tumma sokerikakkupohja:

4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
sokeria
½ dl kaakaojauhetta
vehnäjauhoja
perunajauhoja
n. 1½ tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija n. 24-26 cm). Ota esille kaksi saman kokoista lasia. Riko munat toiseen lasiin. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria. Kaada sokeri kulhoon.Mittaa tyhjentämääsi lasiin edelleen munien kanssa yhtä paljon jauhoja. Laita lasin pohjalle n. ½ dl kaakaojauhetta. Mittaa loput jauhot siten, että vehnäjauhoja tulee 50-75 % ja loput perunajauhoja. Laita päälle 1½ tl leivinjauhetta ja sekoita lusikalla jauhot keskenään.Kaada munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa hyväksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun kuvio jää hetkeksi pinnalle näkymään. Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Tee sekoittaminen varovaisesti: hidas liike ja nuolijan liikuttaminen mahdollisimman vaakatasossa.Kaada vuokaan ja hölskytä pari kertaa ylös alas (ilmakuplat pois). Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 min. Joudut todennäköisesti laittamaan päälle folio- tai leivinpaperin pinnan tummumisen takia. Yritä kuitenkin odottaa 15-20 minuuttia, jotta pohja olisi hieman kypsynyt eikä lässähtäisi uunin avaamisesta yhtä helposti. Kakku on valmis, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se kahtia ja kostuta pohjakerros esim. vaniljamaidolla.

Mansikkasose: (riitää yhteen väliin)

n. 2 dl sulatettuja mansikoita
pari ruokalusikallista sokeria

Valuta mansikoista ylimääräiset nesteet pois. Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja sekoita. Lusikoi sosetta kakun pohjakerroksen päälle. Asettele päällyskerros päälle ja kostuta kerros esim. vaniljamaidolla. Valmista kinuski.

Kinuski: (tämänkin ohje Kinuskikissalta)

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max. 24 cm kakkuun. Esimerkiksi 28 cm kakkuun voi kinuskin tehdä 3 dl:n mukaan. Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan. Varmista, että kattila on täysin puhdas – kattilan rasvaisuus tarttuu helposti kinuskiin ja näkyy valmiin kinuskin pinnalla epätasaisuutena. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 10-20 minuutin ajan. Kinuskin tulee kiehua koko ajan – mutta maltillisesti. Milloin kinuski on valmista? Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen. Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta? (Kannattaa katsoa asiasta kuvia Kinuskissalta :] ) Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä. Voit tehdä kakun tähän vaiheeseen asti jo edellisenäkin päivänä.

Kermapursotukset:

2 dl Flora Vispiä (itse vispasin koko purkin ja jäi aika paljon yli, 1½ dl:kin voi olla varmasti ihan sopiva määrä)
1  rkl vaniljakreemijauhetta
hasselpähkinärouhetta

Vaahdota kerma. Pursota kakun päälle haluamallasi tavalla. Reunalle voit laittaa hasselpähkinärouhetta koristeeksi.

1290108713_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä kuvaa kakun sisältä. Ihanan punaista tuo mansikkasose! <3

1290108840_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja vielä kahvipöydästä kuvaa. :) Pöytäliinan ostin muuten kesällä Hemtexistä. Normaalihinta taisi olla n. 25 € ja minä maksoin tuosta vain pari kolme euroa! :) Hemtexissä kun oli tuolloin siis loppuunmyynti ja joulutuotteita sai todella halpaan hintaan. Tuo on siis joululiina, mutta mielestäni soveltuu ihan muutenkin käytettäväksi. ^^