1300772011_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

En ole tehnyt piiiiitkään aikaan itse leipää, mutta nyt innostuin, kun löysin Maittavat Uuniruoat-kirjasta hyvältä kuulostavan reseptin. Ja hyväähän tästä tulikin! :> Ai niin, huomasin vasta jälkikäteen, että alkuperäisessä ohjeessa luki kuivahiiva. Minä laitoin saman verran tuorehiivaa. Hups. :D No ainakin leipä onnistui hyvin, en nyt kuitenkaan yhtään muista miten paljon tuorehiiva vastaa yleensä kuivahiivaa. Niin ja minä ostin basilikaöljyssä olevia aurinkokuivattuja tomaatteja, niin en itse taikinaan enää lisännyt sitä. Tosin laitoin pizzamaustetta, josta basilikaakin löytyy. :D Laitan tähän nyt sen alkuperäisen ohjeen ja sulkuihin omat muutokseni.

10 g kuivahiivaa (minä siis laitoin 10 g tuorehiivaa)
1 tl sokeria
3 dl kädenlämpöistä vettä
450 g karkeita valkoisia jauhoja (laitoin suurimmaksi osaksi vehnäjauhoja ja vähän täysjyvävehnäjauhoja)
1 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa (laitoin pizzamaustetta)
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien tahnaa tai tomaattipyrettä
1 rkl margariinia (tai voita) voiteluun
12 suikaleiksi leikattua valutettua aurinkokuivattua tomaattia öljyssä

Laita hiiva ja sokeri kulhoon. Sekoita joukkoon 1 dl kädenlämpöistä vettä. Jätä lämpimään paikkaan n. 15 minuutiksi tai kunnes seos kuplii. Sekoita jauhot ja suola keskenään isossa kulhossa. Tee kuivien ainesten keskelle kuoppa ja lisää basilika, hiivaseos, tomaattitahna ja puolet lopusta vedestä. Vedä jauhot nesteen päälle puulusikalla ja sekoita taikinaksi. Lisää loput vedestä vähän kerrallaan.

Laita taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 5 minuuttia, kunnes se on tasaista. Peitä öljytyllä tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan n. 30 minuutiksi tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Voitele kevyesti 900 g:n leipävuoka rasvalla. Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa sekaan aurinkokuivatut tomaatit. Vaivaa vielä 2-3 minuuttia.

Laita taikina voideltuun vuokaan ja jätä kohoamaan 30-40 minuutiksi tai kunnes koko on taas kaksinkertaistunut. Paista leipää esilämmitetyssä uunissa 190 asteessa 30-35 minuuttia tai kunnes se on kullankeltainen. Kypsän leivän tulisi kuulostaa ontolta, kun pohjaa naputtaa. Jäähdytä hetki ritilällä ja tarjoile.